Сучасні підходи щодо класифікації витрат підприємств готельно-ресторанного господарства

Автор(и)

  • T. S. Yarovenko Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Україна
  • O. I. Judina ВНПЗ «Дніпровський гуманітарний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.30838/P.ES.2224.040719.149.540

Ключові слова:

класифікація, витрати, готельно-ресторанне господарство, підхід, моніторинг

Анотація

Стаття присвячена аналізу сучасних підходів щодо класифікації витрат готельно- ресторанного господарства, що безпосередньо впливає на економічну стійкість і конкурентоспроможність підприємств цієї сфери в Україні. У статті досліджені, уточнені та систематизовані теоретико-методологічні підходи щодо класифікації витрат підприємств готельно-ресторанного господарства. Розглянуто групування витрат при розрахунку собівартості послуг, склад витрат за класифікаційними ознаками бухгалтерського обліку. Встановлено, що класифікація витрат за економічними елементами відрізняється від угрупування витрат за статтями тим, що в ній всі витрати розподіляються за видами, які характеризують їх економічний зміст, без урахування місць виникнення. Розподіл витрат за елементами враховується при здійсненні операційної діяльності, а також ці групи витрат можна розподіляти за іншою класифікаційною ознакою на постійні та змінні. Виявлено, що склад витрат, що враховуються в оподаткуванні, відрізняється від складу витрат бухгалтерського обліку. Так, в податковому обліку витрат підприємства підрозділяються на такі групи: витрати, пов'язані з виробництвом продукції та наданням послуг; позареалізаційні витрати (без урахування і виділення операційних та надзвичайних витрат). Тобто податкове законодавство передбачає виділення не п'яти, а чотирьох елементів витрат. Такий елемент витрат, як відрахування, на соціальні потреби не виділяється відособлено, а входить до складу статей «Витрати на оплату праці» та «Інші витрати» залежно від прийнятої облікової політики підприємства. Вдосконалено та побудовано класифікацію витрат з урахуванням функцій управління для забезпечення моніторингової діяльності підприємства готельно-ресторанного господарства. Визначено та класифіковано фактори, що визначають загальну суму витрат на надання послуг. Практичне значення запропонованого підходу щодо класифікації витрат підприємств готельно-ресторанного господарства полягає у можливості оцінити вплив кожного виду витрат на ефективність функціонування підприємства та прийняти науково-обґрунтовані управлінські рішення на цій основі.

Посилання

Gerasimova, N.S. (2011) Orhanizatsiyna systema upravlinnya vytratamy hotelʹnykh pidpryyemstv [Organizational cost management system of hotel enterprises]. Ekonomichna strategiia i perspektyvy rozvytku sfery poslug, 1, 112-117 [in Ukrainian].

Manachyns’ka, Yu.A. (2012) Formuvannya sobivartosti hotelʹnykh posluh: haluzevi osoblyvosti ta chynnyky vplyvu [Cost formation of hotel services: industry characteristics and factors of influence]. Visnyk Chernivets’kogo torgovel’no-ekonomichnogo instytutu. Ekonomichni nauky, 3, 305-310 [in Ukrainian].

Ostapenko, Ya.O. (2015) Statystychne zabezpechennya upravlinnya vytratamy pidpryyemstv hotelʹnoho hospodarstva [Statistical support for the management of hotel business expenses]. Efektyvna ekonomika, 9. Retrieved from: http://www.economy. nayka.com.ua/?op=1&z=4293#

Karpenko, Y u.V . (2012) Formuvannya sobivartosti hotelʹnykh posluh: haluzevi osoblyvosti ta chynnyky vplyvu [Cost formation of hotel services: industry characteristics and factors of influence]. Naukovyiy visnyk Poltavs’kogo universytetu ekonomiky i torgivli. Ekonomichni nauky, 1, 189-193 [in Ukrainian].

Riabtseva, O.E. (2017) Upravlinnya vytratamy pidpryyemstva hotelʹno-restorannoho biznesu z urakhuvannyam kadrovoho aspektu [Cost management of the hotel and restaurant business based on staffing]. Derzhava ta region, 6, 58-62 [in Ukrainian].

Polozhennya (standart) bukhhaltersʹkoho obliku 16 «Vytraty» [Accounting Standard 16 „Costs”]. Official site of the Supreme Soviet of Ukraine, Kyiv [Electronic resource]. Access mode: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00

Gerasimova, N.S. (2011) Organizatsiiyna systema upravlinnia [Organizational control of enterprises of hotels charges system]. Ekonomichna strategiia i perspektyvy rozvytku sfery poslug, 1, 112-117 [in Ukrainian].

Manachyns’ka, Yu.A. (2012) Vplyv metodu obliku vytrat ta kal’kulyuvannia sobivartosti gotel;nykh poslug na finansovyiy rezul’tat. Visnyk Chernivets’kogo torgovel’no- ekonomichnogo instytutu. Ekonomichni nauky, 3, 305-310 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-24

Номер

Розділ

Економіка підприємства та просторово-кластерний бізнес