ВИКОРИСТАННЯ ІНДИКАТОРНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30838/EP.193.81-86

Ключові слова:

безпека, індикатори, підприємство, методи оцінки, підходи

Анотація

В умовах ринкової нестабільності, конкурентного тиску, фінансових криз та інших зовнішніх і внутрішніх викликів важливою складовою стійкості та розвитку підприємства є економічна безпека, питанню дослідження якої присвячена стаття. Виявлено що оцінка економічної безпеки допомагає пристосуватися до наявних умов та дає спроможність швидко усунути різноманітні загрози, що забезпечує стабільну діяльність підприємства. Дослідження джерел літератури дозволило виявити, що для оцінювання економічної безпеки підприємств існує безліч методик, проте одним із найбільш ефективних є індикаторний підхід. Цей підхід базується на аналізі та інтерпретації ряду ключових показників, які дозволяють визначити стан різних сфер діяльності підприємства. Індикаторний підхід полягає в системному підході щодо оцінки економічної безпеки шляхом аналізу набору індикаторів, які відображають стан підприємства за ключовими напрямками його діяльності. Індикатори є кількісними показниками, що характеризують стан окремих сфер функціонування підприємства та дозволяють оцінити їх у цілому. Індикаторний підхід є універсальним і може бути адаптованим до специфіки різних галузей та підприємств. Це робить його ефективним інструментом для широкого кола підприємств незалежно від їхнього розміру, структури або сфери діяльності. Оцінка економічної безпеки через індикатори дозволяє керівникам підприємств приймати більш точні та обґрунтовані управлінські рішення, що сприяє зміцненню їх стійкості до зовнішніх і внутрішніх викликів. Застосування індикаторного підходу не тільки підвищує стійкість підприємства в короткостроковій перспективі, але й сприяє розробці довгострокових стратегій, які враховують як поточні, так і майбутні ризики. Індикаторний підхід дозволяє комплексно та системно оцінювати стан екномічної безпеки  та охоплює ключові аспекти діяльності підприємства – фінансову, виробничу, кадрову, правову та інші сфери. Це забезпечує глибоке розуміння поточного стану підприємства та його вразливих місць.  Залежно від значущості загроз і суб’єктивних переваг авторів та галузевої специфіки,  вибір та спосіб групування індикаторів оцінки рівня економічної безпеки підприємства суттєво різняться.

Посилання

Барановський О. І. Фінансова безпека: монографія. Київ: Фенікс, 1999. 338 с.

Васильців Т. Г., Микитюк Р. М. Удосконалення методики оцінювання економічної безпеки підприєм-ства. Науковий вісник НЛТУ України. 2012. Вип. 22 № 14. С. 181–188.

Дідик А. М. Економічна безпека підприємства. Львів: Львівська політехніка, 2019. 624 с.

Картузов Є. П. Методи оцінювання рівня фінансової безпеки підприємства. Актуальні проблеми еко-номіки. 2012. № 10. С. 115–123.

Коптєва Г. М. Класифікація підходів до оцінки економічної безпеки підприємства. Східна Європа: Економіка, бізнес та управління. 2020. Вип. 2, № 25. С. 221–229. URL: https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-32. (дата звернення 22 вересня 2024р.)

Геєць В. М., Кизим М. О., Клебанова Т. С. Моделювання економічної безпеки: держава, регіон, підприємство : монографія. Харків : ВД «ІНЖЕК», 2006. 240 с.

Мунтіян В. І. Економічна безпека України. Київ: Видавництво КВІЦ, 1999. 462 с.

Сосновська О. О., Житар М. О. Аналіз методів оцінки рівня економічної безпеки підприємств. Бізнес Інформ. 2019. № 1. C. 21–26. URL: https://www.businessinform.net/export_pdf/business-inform-2019-1_0-pages-21_26.pdf (дата звернення 22 вересня 2024р.)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-17

Номер

Розділ

Наукові статті