СУЧАСНІ РЕАЛІЇ РИНКУ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.30838/EP.204.124-130

Ключові слова:

хлібопекарська галузь, індекс виробництва, крафтова продукція, виробничі ресурси, рейтинг виробників, асортимент, середні споживчі ціни

Анотація

У статті проведено дослідження ринку хлібопекарської продукції, висвітлено вплив військової агресії на розвиток і проблеми хлібопекарської галузі, проаналізовано індекси виробництва, виокремлено питання щодо культури споживання хлібобулочних виробів та їх асортимент, окреслено основні тенденції та можливості розвитку малого хлібопекарського бізнесу, проаналізовано кількість діючих підприємств з виробництва хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, представлено рейтинг ТОП-10 виробників хліба України та охарактеризовано найбільші компанії з виробництва хлібопекарської продукції, визначено причини підвищення вартості хліба і відповідно зростання цін на виробничі ресурси (сировину, матеріали, устаткування, енергоносії), розраховано та подано основні показники щодо зміни середніх споживчих цін на хліб та хлібобулочні вироби у довоєнного період та в умовах сьогодення.

Посилання

Вивести крафт на індустріальний рівень, або Куди рухається ринок хліба. (2024). AgroPortal. URL: https://agroportal.ua/publishing/lichnyi-vzglyad/vivesti-kraft-na-industrialniy-riven-abo-kudi-ruhayetsya-rinok-hliba

Сичевський М.П., Васильченко О.М., Коваленко О.В. (2018). Хлібопекарська галузь України: тенден-ції та проблеми її розвитку. Економіка АПК, № 5. С. 4–23. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2018_5_4

Гріщенко А.В. (2025). Дослідження тенденцій розвитку хлібопекарської промисловості України. Агро-світ, № 1. С. 77–89. URL: https://nayka.com.ua/index.php/agrosvit/article/view/5441/5496. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2025.1.77

Шпичак О.М. (2015). Інноваційний аспект забезпечення конкурентоспроможності хлібопекарських підприємств. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Економічні науки, Вип. 1(10). С. 86–91. URL: https://www.pdau.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/10/all.pdf

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/

Хліб. Зерно. URL: https://www.zerno-ua.com/tag/hlib/

Kiiko, В., Melnyk, О. & Gavrylenko, О. (2023). The bakery industry of Ukraine in wartime conditions. International scientific-practical journal COMMODITIES AND MARKETS. Vol. 45. No. 1. Pp. 27–40. DOI: https://doi.org/10.31617/2.2023(45)03.

Galli, F., Venturib, F., Bartolinic, F., Gavad, O., Zinnaie, A., Chiara S. et al.. (2017). Shaping food systems towards improved nutrition: a case study on Tuscan Bread Protected Designation of Origin. International Food and Agribusiness Management Review, Vol. 20. Iss. 4. DOI: https://doi.org/10.22434/IFAMR2015.0174

Рейтинг Кращих Виробників Хлібу в Україні від Ukrainian Business Award. (2025). Ukrainian Business Award. URL: https://uba.top/bread-producers/

Розвиток з обмеженим ресурсом: хлібопекарські підприємства відчувають брак кадрів. (2024). AgroPortal. URL: https://agroportal.ua/agrocheck/zvidki-jizha/rozvitok-z-obmezhenim-resursom-hlibopekarski-pidpriyemstva-vidchuvayut-brak-kadriv

Ціни на хліб в Україні 2025 – як змінилися, чи буде здорожчання. (2025). URL: https://renews.com.ua/ekonomika/cini-na-hlib-v-ykrayini-2025-iak-zminilisia-chi-podorojchaye-cei-prodykt/

Хліб до кінця 2025 р. може подорожчати на 20%, проте бюджет українських родин це не підірве. (2025). URL: https://interfax.com.ua/news/economic/1079092.html

Шостак К. (2025). Хліб знову здорожчає: експерт назвав причини зростання цін. URL: https://tsn.ua/groshi/khlib-znovu-podorozchaye-v-ahrarniy-radi-poperedyly-pro-zrostannia-tsin-2025-roku-2803823.html

Грантова підтримка для постраждалих від війни пекарень. (2025). URL: https://business.diia.gov.ua/news/hrantova-pidtrymka-dlia-postrazhdalykh-vid-viiny-pekaren

Strashynska, L. (2018). Bread and bakery market in ukraine: trends, problems and prospects of development. Scientific Works of NUFT, Vol. 24. Iss. 5. Pp. 70–80. URL: https://nuft.edu.ua/doi/doc/swnuft/2018/5/10.pdf

Rising to the Challenge: How the Global Bakery Industry Is Adopting Sustainable and Efficient Solutions. (2022). Worlbakers. RL: https://www.worldbakers.com/market-insights/rising-to-the-challenge-how-the-global-bakery-industry-is-adopting-sustainable-and-efficient-solutions/

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-09-15

Номер

Розділ

Наукові статті